Kolárik měl olympijský běh ve Zlíně pod kontrolou. Sýkorová si vylepšila náladu před dovolenou na Mallorce

Zlín – Rekordní počet přes 75 000 atletů se představilo v letošním T-Mobile Olympijském běhu. Ve 33. ročníku toho ve Zlíně zvítězil Jan Kolárik. Reprezentant týmu Edhouse.cz se blýskl v závodu dlouhém 5 kilometrů na tartanové dráze Stadionu mládeže, časem 15:41. Druhé místo vybojoval se ztrátou osmatřiceti sekund Filip Vabroušek (Sykora Running), bronzovou pozici obsadil v čase 17:09 Svatopluk Janečka (TJ-SKI Turist Velké Karlovice, 17:09). V konkurenci 86 mužů doběhl ještě reprezentant Uherského Hradiště Jiří Daněk (17:21) čtvrtý a zlínský Martin Hečko (Valachbajk Team, 17:33) bral páté místo.

Kolárik obhájil loňské prvenství v Běhu olympijského dne ve Zlíně.

"Do závodu jsem šel s představou zaběhnout čas kolem 15:50. Proto jsem na zlínském 400metrovém oválu zvolil tempo 1:16 na jeden okruh," plánoval Jan Kolárik.

Jeho záměr se mu dařilo bez problémů dodržovat. "Navíc jsem měl pořád dost sil a proto jsem v posledním okruhu ještě zrychlil," pochvaloval si orientační běžec ze Zlína.

Ten šel hned od startu do čela. "Situaci za mnou jsem moc nesledoval. Pouze jsem do třetího kilometru vnímal Filipa Vabrouška, který běžel na druhé příčce. Filip ale potom zpomalil," prozradil Kolárik.

Reprezentant zlínského klubu Edhouse.cz si tak letošní Běh olympijského dne v krajském městě podobně jako loni užíval. "A to i přesto, že nemám moc rád kroužení na atletickém oválu," přiznal ještě Kolárik.

Žen se v krajském městě sešlo šestatřicet. Mezi nimi v příjemné kulise v rychlém závodu dominovala Mária Sýkorová z Vizovic (Sykora running), jež získala první příčku za čas 21:08. Stříbrná byla její týmová kolegyně Lucia Friedlaenderová z Mladcové, která zaběhla čas 21:14. Třetí místo získala Martina Latináková ze Sehradic (Zvonek Sport Valašské Klobouky, 21:26). Veronika Brázdová z Kroměříže skončila čtvrtá (Valachbajk Team, 21:31) a Jitka Bařinková brala za čas 22:45 páté místo.

Márii Sýkorové se líbila atmosféra, při které ji povzbuzující diváci dokázali vyhecovat. Ženská vítězka si navíc ještě vylepšila náladu před odletem na rodinnou dovolenou na Mallorcu.

"Na závod jsem se těšila. Ale dávala jsem si pozor, abych na začátku nepřepálila tempo. Myslela jsem však na osobní rekord na 5 kilometrů. To znamenalo běžet 4:15 na kilometr," svěřila se Sýkorová, jež se po startu nenechala strnout ostrým tempem největších soupeřek.

"Po dvou a půl kilometrech jsem na čele dostihla Lucku Friedlaenderovou, Martinu Latinákovou i Veroniku Brázdovou. Potom jsem po chvilce zrychlila a pak už jsem si pobyt na zlaté pozici udržela až do cíle," radovala se vizovická vytrvalkyně Mária Sýkorová.       

Výsledky

Muži do 39 let: Jan Kolárik (Edhouse.cz) 15:41.
Muži do 49 let: Svatopluk Janečka (TJ SKI-Turist Velké Karlovice) 17:09.
Muži do 59 let: Bronislav Matouch (JISVA Zlín) 17:51.
Muži nad 60 let: Jiří Prokop (Běhy Zlín) 24:27.
Junioři: David Lavička (Ghost Team Zlín) 19:06.

Ženy do 39 let: Lucia Friedlaenderová (Sykora running) 21:14.
Ženy do 49 let: Mária Sýkorová (Sykora running) 21:08.
Ženy nad 50 let: Lada Vaněčková (SK Štípa) 24:26.
Juniorky: Renáta Flašarová (Biathlon Halenkovice) 25:05.

Lubomír Hotař