Letošní Rohálovská desítka je Mistrovstvím republiky veteránů v silničním běhu

Nejkvalitnější a nejpočetněji obsazený silniční běžecký závod v zimním období ve Zlínském kraji se uskuteční v sobotu 24. února v Prusinovicích, kde se koná 31. ročník Rohálovské desítky.

Start 10 kilometrů dlouhého závodu, který je letos Mistrovstvím republiky veteránů v silničním běhu, zařazeném i do Velké ceny vytrvalců Olomouckého kraje 2024, je před místním kulturním domem, ve 12 hodin. Prezence probíhá mezi 9. až 11. hodinou. Vytrvalci poběží na kopcovité trati z Prusinovic do Tučap a zpět. Od 9.40 hodin na zkrácených tratích od 80 metrů do 1500 metrů poměří síly žákovské kategorie.

Mužský traťový rekord drží z roku 2009 Tanzánec Ezekiel Jafari Ngimba, který zaběhl čas 29:26. Mezi ženami doposud nebyl překonán čas 34:37 ze sezony 2002 olomoucké Petry Kamínkové.

V  loňském roce v Rohálovské desítce zvítězil Tomáš Habarta (AC Slovácká Slavia Uherské Hradiště), který na první příčce doběhl v čase 32:17. Závod žen vyhrála Barbora Macurová z Frýdlantu nad Ostravicí (2B Winner Team, 36:33).

,,Letos k největším favoritům patří členové SSK Vítkovice Jakub Zemaník a Lukáš Chwistek. Zemaník je vítěz Rohálovské desítky z roku 2022 a Chwistek na podzim v Hornické desítce na desetikilometrové trati zaběhl čas 29:57. K dalším favoritům patří i Tomáš Křivohlávek – český reprezentant ve skyrunningu z Jeseníků, dále běžecký ,,všeuměl“ Jiří Petr z Kovalovic u Brna, který většinou poráží mnohem mladší soupeře, Jan Šimůnek z Iscarexu Česká Třebová a v loňském roce třetí borec v Rohálovské desítce Marek Krišica z TJ TŽ Třinec. O přední příčky zabojuje i reprezentant AK Kroměříž Ondřej Fejfar. Favoritkami mezi ženami jsou loňská vítězka Barbora Macurová a druhá v pořadí v loňském roce Katarína Pejpková. Účast potvrdily i Lenka Jančaříková a Petra Pastorová. Na startu nebude chybět ani čtrnáctinásobná vítězka Rohálovské desítky Petra Kamínková. Je ale možné, že se až na poslední chvíli přihlásí další kvalitní běžci a běžkyně,“ předpokládá ředitel závodu Ondřej Němec.

V roce 2023 v hlavním závodě v Rohálovské desítce ve všech kategoriích doběhlo do cíle 432 běžců. Na zkrácených tratích si ve 14 kategoriích zazávodilo 188 dětí. Ve všech kategoriích tak v Prusinovicích závodilo 620 běžců.

,,Letos máme v hlavním závodě účastnický limit 500 běžců. Myslím, že se k účastnickému limitu 500 dospělých vytrvalců v sobotu přiblížíme. Dopoledne si na zkrácených tratích ještě zazávodí zhruba 200 dětí.,“ prozradil Němec.

Zajímavou postavou bude určitě zlínský matador Jiří Prokop, který se zatím zúčastnil všech 30 ročníků Rohálovské desítky.

Pořadatelé připravili také lákavé zpestření sobotního sportovního programu v Prusinovicích.

,,Chystáme tradičně hodnotně dotovanou diváckou tombolu. Diváci si můžou zatipovat na čas vítěze a všichni budou mít možnost ochutnat místní domácí prusinovické speciality v bufetu Pod pergolou. Postaráme se i o zábavu pro děti. Středisko volného času TYMY Všetuly doplní dětské závody. Zajímavý je i čestný host, protože k nám zavítá mistryně světa ve vrhu koulí ze šampionátu v Helsinkách v roce 1983 Helena Fibingerová,“ zve do Prusinovic Ondřej Němec.

Hlavní organizátor oblíbeného a tradičního zimního běžeckého závodu v Prusinovicích ještě upozorňuje, že letošní 31. ročník Rohálovské desítky se započítává i do Rohálovského duatlonu, jehož součástí je také 15. ročník závodu horských kol RAAB Rohálovská padesátka, která se koná v sobotu 27. dubna 2024.

Lubomír Hotař