V okolí Jižních Svahů byli nejrychlejší Filip Vabroušek a Eva Kučerová

Nezvykle teplé počasí otevřelo letošní seriál Běhy Zlín. K vítězství jej využil Filip Vabroušek.

Filip Vabroušek (Sykora running) vyhrál 32. ročník Běhu Jižními Svahy ve Zlíně. Čtyřiadvacetiletý vytrvalec z Malenovic v závodu dlouhém 9 kilometrů s převýšením 250 metrů, doběhl na první příčce v čase 31:46. Stříbrnou pozici vybojoval se ztrátou 1 minuty a 25 sekund další reprezentant Malenovic Matěj Beníček (KESBUK), třetí pozici obsadil Bronislav Khýr (AK Prostějov, 33:20), čtvrtý byl Valdemar Durmon (Duvet Hovězí, 33:21), o další tři sekundy zpět skončil pátý Jakub Vodárek (Vseproakci.cz).

Startérem závodu byl ředitel prusinovické Rohálovské desítky Ondřej Němec.

Filip Vabroušek se v loňském roce zlínského Běhu Jižními Svahy nezúčastnil. Letos v něm myslel na co nejlepší umístění. Formu před sobotním závodem dolaďoval v pátek osmikilometrovým rozklusáním na cyklostezce podél řeky Dřevnice mezi Malenovicemi a Otrokovicemi.

,,V závodu jsem si dobře rozložil síly. Po startu jsem běžel zhruba 20 metrů za Matějem Beníčkem. Toho jsem měl pořád na dohled. Zhruba v polovině závodu jsem se na Matěje dotáhl a v prvním seběhu jsem se probojoval na první příčku. Pobyt na vítězné pozici jsem si pak kontroloval až do cíle,“ upozornil na klíčové momenty spokojený Filip Vabroušek.

Toho další závod čeká v sobotu 24. února, kdy se v Prusinovicích postaví na start Rohálovské desítky.

Prvenství mezi ženami vybojovala největší favoritka Eva Kučerová (MatoniFrerun Zlín, 38:11), druhá byla Mária Sýkorová z Vizovic (Sykora running, 40:12), bronz brala za čas 41:26 Markéta Laciková (Démonky staříčských štol), čtvrtá skončila Jana Žaludková (SP Malenovice, 41:52), pátá do cíle doběhla Hana Laciková (Démonky staříčských štol, 43:43).

Eva Kučerová v loňském roce na Jižních Svazích dlouho bojovala s Helenou Kotopulu o první příčku. Nakonec skončila o čtyři sekundy druhá. Letos slaví prvenství.

,,Po dohodě s trenérem Zbyňkem Kalužíkem jsem Běh Jižními Svahy brala jako kvalitní trénink. Nicméně dva dny před závodem ve čtvrtek jsem s běžeckým parťákem Bobem Komínem absolvovala náročný trénink. Trochu jsem odpočívala pouze v pátek,“ svěřila se Eva Kučerová.

Ta byla nadšená z počasí.

,,V únoru jsem v kraťasech a v tričku s krátkým rukávem ještě neběžela,“ přiznala.

Vytrvalkyně z Lukova se však trochu obávala, jak zvládne několik stoupání na trati.

,,Hlavně proto, že trénuji převážně na rovině. Ale překvapilo mě, jak mi to v kopcích dobře běželo. Do čela jsem se probojovala už v průběhu prvního kilometru. Na otočce v polovině trati jsem si pak zkontrolovala odstup největších soupeřek,“ prozradila Kučerová, která si loňský čas v závodu v okolí největšího sídliště ve Zlíně vylepšila o 54 sekund.

Vítězku potěšila nejen výhra, ale i cena od Ondřeje Němce v podobě zaplaceného startovného v Rohálovské desítce.

,,Ovšem protože už startovné zaplacené mám, tak ho přenechám manželovi Honzovi, ať má motivaci začít pořádně trénovat. Moc rád ale nebyl,“ prozradila ještě s úsměvem Eva Kučerová.

V okolí zlínských Jižních Svahů se konal ještě 4kilometrový závod. Ten mezi muži suverénně ovládl v čase 14:56 patnáctiletý triatlonista Max Matyáštík (TITAN TRILIFE), před Karlem Julinou (Valašský soubor Kašava, 16:42), třetí příčku obsadil domácí atlet Ondřej Trňáček (17:15).

Mezi ženami dominovaly sestry Žaludkovy. Zvítězila díky času 19:06 Barbora Žaludková, stříbrná byla Tereza Žaludková (obě SP Malenovice, 19:26), třetí místo vybojovala Eliška Březíková (19:30).

Letošní 32. ročník Běhu Jižními Svahy ve Zlíně, který pořádal spolek Běhy Zlín, doprovázelo na únor téměř jarní slunečné nádherné počasí.

,,Bylo jasno, teploměr během závodu ukazoval kolem 10°C,“ upozornil jeden z pořadatelů Jiří Prokop.

Závod se běžel mezi Paseckým žlebem a Kocandou.

V hlavním devítikilometrovém závodu doběhlo do cíle 134 vytrvalců a vytrvalkyň. Na čtyřkilometrové trati si zazávodilo 30 atletů a atletek.

Druhým závodem ze seriálu Běhy Zlín 2024 bude Josefský běh pro poradenské a krizové centrum ve Zlíně. Ten se uskuteční v sobotu 23. března v okolí sadu Burešov. Registrace už je možná na stránkách www.behyzlin.cz.

VÍTĚZOVÉ JEDNOTLIVÝCH KATEGORIÍ V HLAVNÍM 9 KILOMETRŮ DLOUHÉM ZÁVODU V BĚHU JIŽNÍMI SVAHY VE ZLÍNĚ 2024:

  • Muži do 39 let: Filip Vabroušek (Sykora running) 31:46
  • Muži do 49 let: Bronislav Khýr (AK Prostějov) 33:20
  • Muži do 59 let: Svatopluk Janečka (SKI Turist Velké Karlovice) 34:22
  • Muži nad 60 let: Josef Gargulák (Sykora running) 40:15
  • Junioři: Václav Pumprla (ROHÁLOV bike team) 36:12
  • Ženy do 39 let: Markéta Laciková (Démonky staříčských štol) 41:26
  • Ženy do 49 let: Eva Kučerová (Mattoni FreeRun Zlín) 38:11
  • Ženy nad 50 let: Hana Laciková (Démonky staříčských štol) 43:43
  • Juniorky: Tereza Meravá (TJ Jiskra Otrokovice) 48:18

VÍTĚZOVÉ JEDNOTLIVÝCH KATEGORIÍ V 4 KILOMETRY DLOUHÉM ZÁVODU V BĚHU JIŽNÍMI SVAHY VE ZLÍNĚ 2024:

  • Muži nad 18 let: Karel Julina (Valašský soubor Kašava) 16:42
  • Junioři do 18 let: Max Matyáštík (TITAN TRILIFE) 14:56
  • Chlapci do 15 let: Ondřej Trňáček (Zlín) 17:15
  • Ženy nad 18 let: Jana Moravcová (TJ Sokol Vizovice) 21:49
  • Juniorky do 18 let: Barbora Žaludková (SP Malenovice) 19:06
  • Dívky do 15 let: Tereza Žaludková (SP Malenovice) 19:26

Lubomír Hotař

Fotogalerie - 32. Běh Jižními Svahy / František a Zbyněk Raškovi