V Provodovském běhu zvítězili orientační běžci Adam Hustý a Valentina Batani

Devatenáctiletý reprezentant SKOB Zlín Adam Hustý zvítězil v 6. ročníku Provodovského běhu. V Provodově v hlavním závodu dlouhém 11 kilometrů, dosáhl času 46:31. Druhé místo vybojoval zlínský vytrvalec Andrej Višněvský, který byl v cíli pomalejší o 6 sekund, bronz si pověsil na krk za čas 47:09 běžec z Malenovic Matěj Beníček (KESBUK), čtvrtý skončil Šimon Sláma (OOB TJ Slovan Luhačovice, 47:21), pátou příčku obsadil Tobias Pekárek (SKOB Zlín, 49:44).

Adam Hustý je rodákem z Provodova. "Proto byla pro mě povinnost zazávodit si v domácím běhu. Navíc se mi nepovedla letošní běžecká sezona a tak jsem si chtěl v krosovém závodu v okolí Provodova spravit náladu,“ vysvětloval svoji účast na startu Hustý. 

Přípravu na sobotní závod ale neměl ideální. 

"K závodění jsem se po zranění nohy vrátil až na podzim. Na přípravu jsem měl jenom 33 dnů. V týdnu před provodovským závodem jsem si byl několikrát zaběhat v kopcích v okolí Provodova, nebo přímo na trase Provodovského běhu. Postupně jsem ale tréninkové úsilí zvolňoval,“ přiznal mladý běžec SKOB Zlín.

Ten před dvěma lety v roce 2021 v Provodově vybojoval v absolutním pořadí stříbrnou příčku. Tenkrát zároveň ovládl kategorii juniorů. Letos chtěl hlavní závod mužů vyhrát, navíc v osobním rekordu na provodovské trati. 

"Osobní rekord jsem nepokořil, ale v závodu, který se vyvíjel podle mých představ, jsem zvítězil. Vyplatilo se mi, že jsem nepřepálil začátek a ušetřil jsem síly na závěr. Rozhodující moment byl při seběhu z Komonce na hlavní cestu, kdy jsem toho měl opravdu dost. V tomto úseku bylo důležité, že jsem se udržel Andreje Višněvského. V následujícím stoupání na druhý hřeben jsem ovšem chytil druhý dech a v závěrečném finiši jsem měl víc sil, než Višněvský,“ pochvaloval si Adam Hustý.

Tomu se líbilo, že se běželo v nádherném počasí.

"Bylo perfektní, ale po pátečním dešti bylo v lese mokro a v některých pasážích byly na trati ztížené podmínky. Ale na to jsem byl připravený, protože jsem zvolil vhodnou obuv,“ prozradil domácí vytrvalec Hustý. 

Ten po závodu nerelaxoval. Ještě v sobotu večer se byl vyklusat.            

Závod žen vyhrála 18letá Valentina Batani (SKOB Zlín, 54:51), před Markétou Lacikovou z Slezanu Frýdek-Místek, když stříbrná vytrvalkyně ze severu Moravy dosáhla času rovnou 1 hodinu. Třetí pozici vybojovala Hana Laciková (Staříč, 1:06:15), Olga Valeriánová (VO – HU – Bu Team, 1:07:03) byla čtvrtá a Šárka Havlíková (Mattoni FreeRun Zlín, 1:07:31) skončila pátá. 

Valentina Batani reprezentuje zlínský klub orientačních běžců. Závodu v Provodově se pravidelně zúčastňuje. Letos jí tam fandila i maminka a několik kamarádů a kamarádek.

"Protože se Provodovský běh konal po sezoně v orientačním běhu v mém volnějším tréninkovém období, tak jsem se na něho speciálně nepřipravovala. Pouze den před závodem jsem se byla lehce rozklusat, abych nohám připomněla, jak se běží,“ byla před startem velmi dobře naladěná Batani. 

Oblíbeného závodu se chtěla hlavně zúčastnit a také chtěla na trati poměřit síly s mamkou, která ale nakonec nezávodila. O taktice měla jasno. 

"Prostě běžet co nejrychleji a nemyslet na stoupání, které mě v průběhu závodu potká. Ale když jsem uviděla první kopec, myšlenky na stoupání se hned dostavily. Nicméně potěšilo mě, že se běželo v ideálním počasí. Sice trochu foukal vítr a v lese bylo po pátečním deštivém dnu mokro, ale protože jsem zvyklá běhat v různých podmínkách, lesní bahýnko mě nerozhodilo. Ani se značením trasy jsem neměla problém,“ tvrdí mladá vytrvalkyně, která byla mezi ženami suverénní.

"Od začátku jsem běžela na čele a pobyt na této pozici jsem se snažila udržet. To se mi až do cíle dařilo,“ pochvalovala si Batani. 

Ženská vítězka ale v úvodních kilometrech ještě nebyla v nejideálnějším rozpoložení.

"Hlavně v prvním kopci, kdy jsem věděla, že bude ještě hůř. Ale vidina, že v dalším ročníku Provodovského běhu chci doběhnout do cíle, mě hnala dopředu,“ přiznala Valentina Batani.

Nejlepší žena na dlouhé provodovské trati se také svěřila s tím, co dělala po závodu. 

"Jelikož je období dušiček, tak jsem byla zavzpomínat na ty, co tu bohužel už s námi nejsou,“ prozradila ještě Batani.              

V Provodově uspořádali také 5kilometrový závod. V něm mezi muži zvítězil Max Matyáštík, mezi ženami se z první příčky radovala Markéta Vlčková (OB Vizovice, 22:42).

V 6. ročníku Provodovského běhu si letos v obou závodech zazávodilo celkem 151 vytrvalců. 

Závod pořádal UnArt Provodov, p.s. ve spolupráci se spolkem Běhy Zlín. Letos byl podruhé v historii zařazený do běžeckého seriálu Běhy Zlín 2023. 

Dalším závodem ze seriálu Běhy Zlín bude Kovářská pětka ve Zlíně. Ta se uskuteční v Baťovském areálu v sobotu 11. listopadu. Veškeré informace jsou na www.behyzlin.cz.   

VÍTĚZOVÉ V JEDNOTLIVÝCH KATEGORIÍCH V 11KILOMETROVÉM ZÁVODU V PROVODOVSKÉM BĚHU 2023:

  • Muži do 39 let: Adam Hustý (SKOB Zlín) 46:31 
  • Muži do 49 let: Tomáš Frýdl (Sun Sport Team) 50:06
  • Muži do 59 let: Svatopluk Janečka (TJ SKI Turist Velké Karlovice) 49:51
  • Muži nad 60 let: Aleš Vrána (Team 2012) 1:07:22
  • Junioři: Šimon Sláma (OOB TJ Slovan Luhačovice) 47:21
  • Ženy do 39 let: Markéta Laciková (TJ Slezan Frýdek-Místek) 1:00:00
  • Ženy do 49 let: Olga Valeriánová (VO-HU-Bu team) 1:07:03
  • Ženy nad 50 let: Hana Laciková (Staříč) 1:06:15
  • Juniorky: Valentina Batani (SKOB Zlín) 54:51

VÍTĚZOVÉ V JEDNOTLIVÝCH KATEGORIÍ V 5KILOMETROVÉM ZÁVODU V PROVODOVSKÉM BĚHU 2023:

  • Muži do 39 let: Tomáš Procházka 20:33
  • Muži do 49 let: Libor Sviečka (Skáj team) 22:04
  • Muži nad 50 let: Roma Bublák (Nesmíš to vzdát ! ! !) 22:26
  • Junioři: Max Matyáštík 19:54
  • Ženy do 39 let: Ludmila Pompová (Canicross Zlín) 25:40
  • Ženy do 49 let: Sonia Witten (Slovensko) 28:48
  • Ženy nad 50 let: Jitka Klusalová 30:26   
  • Juniorky: Markéta Vlčková (OB Vizovice) 22:42

Lubomír Hotař

Fotogalerie - 6. Provodovský běh / Zbyněk a František Raškovi