Matěj Beníček i Eva Kučerová v Popově testovali formu před Hostýnskou osmou

Největší favorit Matěj Beníček (KESBUK) vyhrál 5. ročník Běhu letním ránem ve Štítné nad Vláří – Popově. Malenovický vytrvalec na Valašsku zaběhl v 15 kilometrovém závodu čas 1:03:06. Druhou pozici obsadil Jiří Červenka (SP Malenovice), ten byl v cíli pomalejší o 3 minuty a 45 sekund. Na bronzové příčce doběhl Jan Bečica (Valachbajk team, 1:07:17, čtvrtou příčku bral za čas 1:08:06 Jan Kábela (SP Malenovice), pátý byl Jakub Plhoň (Mattoni FreeRun Zlín, 1:11:56). 

Matěje Beníčka potěšilo, že se v letos v Běhu letním ránem v Popově sešla v porovnání s minulými roky kvalitnější konkurence.

"Závod v Popově patří k mým velmi oblíbeným. Líbí se mi, že se běží v lese na jednom velkém okruhu s pěknými výhledy,“ přiznal Beníček.

Na Valašsku chtěl otestovat formu před srpnovou Hostýnskou osmou.

"Přestože bylo teplo, tak se mi běželo dobře. Od startu jsem zvolil svoje tempo a od 3. kilometru už jsem za sebou neviděl žádného soupeře. Trochu mě však mrzí, že jsem zůstal půl minuty za svým loňským časem a nezlepšil si červencový čas na trati v okolí Popova. Ztrácel jsem při sebězích z kopců, kde jsem běžel opatrně,“ uvědomuje si Matěj Beníček.

Ten po závodu relaxoval při procházce s přítelkyní a se psy a při návštěvě Psího marketu ve Zlíně.

Rovněž v závodu žen dominovala největší favoritka, když zvítězila Eva Kučerová z Lukova (Mattoni FreeRun Zlín, 1:18:02), stříbro si pověsila na krk Hana Laciková ze Staříče. Ta se prezentovala časem 1:26:07. Třetí byla Jana Toralová (Kruháč team UB, 1:30:59), Veronika Smyčková z Napajedel (NAPARIDERS, 1:40:23) skončila čtvrtá a Iva Vedrová (Pan a pani Vedrovi, 1:40:32) obsadila páté místo.

Eva Kučerová se z Lukova do 45 kilometrů vzdáleného Popova vydala i s manželem Honzou. Oba lákala kopcovitá trasa v terénu.

"V současném období se připravuji na ultra trailový závod na Hostýnskou osmu a v takovém profilu tratí se momentálně snažím nejvíc běhat,“ prozradila Kučerová.

Ta byla v Popově poprvé a tamní trať neznala.

"Proto jsem v prvním stoupání zvolila volnější tempo. A byla jsem mile překvapena, jak dobře se mi běželo. Nepotkala mě žádná krize, ani teplé počasí mi nevadilo. Bylo to tím, že v posledních týdnech trénuji kolem poledne a na horko už jsem si zvykla. Trochu nepříjemné bylo, že jsem od 4. kilometru před sebou neviděla žádné běžce, takže jsem musela neustále sledovat fáborky značící trať. Občas jsem musela i zastavit, abych správně odbočila. A také mi neseděl úsek v prudkém seběhu po štěrkové cestě. V sebězích v terénu si moc nevěřím,“ přiznala vytrvalkyně z Lukova.

Pobyt v Popově si však užívala.

"Byl to doposud nejhezčí letošní běžecký závod, kterého jsem se zúčastnila. Proto se příští rok na Valašsko vrátím,“ slibuje Eva Kučerová.

V Popově se konal také 7 kilometrů dlouhý závod. V něm mezi muži zvítězil Karel Černoch (Sportovec, ne zpěvák, 35:45), před Martinem Jurčou (Mattoni FreeRun Zlín, 36:11), bronz bral za čas 36:29 Jiří Marek z Brumova.

Závod žen ovládla díky času 44:32 Markéta Širočková z Bystřičky, před Magdalénou Lukšíkovou (Zvonek Sport Valašské Klobouky, 45:51), třetí skončila Alena Holbová z Nedašova (46:28).

Hlavní organizátor Běhu letním ránem v Popově Vlastimil Martinát byl s průběhem už tradičního červencového závodu na Valašsku spokojený.

"Závodu, kolem kterého panovala skvělá sportovní atmosféra, se zúčastnil rekordní počet běžců. Velmi teplé počasí ale bylo výzvou pro všechny běžce a běžkyně, kteří ovšem i v horku zaběhli velmi dobré časy. Poděkovat musím i obyvatelům Popova, kteří byli tolerantní při parkování velkého množství aut u svých domů v blízkosti startu,“ děkuje Martinát.

Běh letním ránem byl letos premiérově zařazený do celoročního seriálu Běhy Zlín 2023.

Zároveň byl druhým závodem z letošního čtyřdílného seriálu běhů ránem ve Štítné nad Vláří – Popově. Třetím závodem bude v neděli 24. září Běh podzimním ránem a v neděli 24. prosince se na Valašsku uskuteční Běh Štědrým ránem.

Dalším závodem ze seriálu Běhy Zlín bude v neděli 3. září Slopenská desítka ve Slopném. Výhodnější registrace do ní už je nyní možná na stránkách www.behyzlin.cz.

Lubomír Hota

Fotogalerie - Běh letním ránem 2023 / František a Zbyněk Raška