Zazávoďte si ve slavičínském miomoveRun. Pořadatelé na Valašsku připravili dva závody

V sobotu 11. května se na Valašsku koná 8. ročník trailového běhu Slavičínský miomoveRun. Závod podporovaný městem Slavičín je zařazen do čtrnáctidílného seriálu Běhy Zlín 2024.

Pořadatelé letos připravili dva závody na 7,5 kilometru a 15 kilometrů. Oba mají start i cíl v Zámeckém parku v prostoru před kuželnou ve Slavičíně. V rámci letošního miomoveRun bude připraven také doprovodný program pro děti – Sparťanská překážková dráha s odborným dohledem trenérů z STG Brumov-Bylnice, malování na obličej a tetování na obličej od studia Vizáž, děti si můžou užít skautský den a od 13 hodin zazávodit v Běhu vítězství.

Start hlavního 15kilometrového závodu, rozloženého do dvou okruhů, je v 9 hodin, o 5 minut později odstartuje 7,5 kilometru dlouhý závod. Vypsány jsou kategorie pro juniory, juniorky, muže, ženy, veterány a veteránky.

Startovné při online registraci předem do čtvrtka 9. května, je 430 Kč. Startovné na místě při registraci v den závodu je 700 Kč. ,,V ceně startovného je občerstvení – steak, kyselice nebo grilovaný hermelín, pro všechny originální účastnická medaile, zajímavé ceny pro běžce ve všech kategoriích v celkové hodnotě 80 000 Kč, občerstvení na trati i v zázemí závodu. Dále profesionální časomíra od spolku Běhy Zlín, hudba, moderátor, profesionální video a fotografie.“ prozradila hlavní organizátorka slavičínského  miomoveRun Barbora Kepáková.

Moderátorem závodu a o hudební doprovod se ve Slavičíně postará známý DJ Aleš Ptáček. Po skončení miomoveRun plynule navazuje na tradiční Běh vítězství pro děti.

Hlavní pořadatelka také popsala trať závodu. ,,Po startu u slavičínské kuželny se nejprve poběží okruh zámeckým parkem a poté směrem k základní škole. Po prudkém seběhu z kopce čeká krosaře okruh okolo rybníka. Pak následuje úsek přes louku a les směrem k Hájenkám. Zde se letos nebude rovnou sbíhat dolů k rybníku, ale okruh se prodlouží po příjemné rovince směrem k lesu, kde se běžci okruhem vrátí zpět k Hájenkám a poté poběží po původní trase seběhem k rybníku. Pak následuje náročný okruh kolem chatek nad rybníkem a v závěru se poběží znovu z kopce do cíle ke kuželně,“ informuje Kepáková.

,,Běžce tak čeká krásný trailový závod přírodou Bílých Karpat. Na trati bude spousta výběhů i seběhů přes pole, louky, lesy i po asfaltové silnici. Krosaři si tak na okruhu mimo frekventované trasy užijí krásné výhledy na přírodu ve Slavičíně a v okolí Slavičína,“ dodala ještě Barbora Kepáková.

Členitý okruh dlouhý 7,5 kilometru má převýšením 369 metrů. V loňském 7. ročník se ve slavičínském miomoveRun konaly tři závody. Ve všech doběhlo do cíle 132 vytrvalců. Hlavní 20kilometrový závod vyhrál v čase 1:29:23 Andrej Višněvský (Sri Chinmoy Marathon Team Zlín), v ženách vybojovala první příčku Eva Kučerová z Lukova (Mattoni FreeRun Zlín, 1:58:28).

10kilometrový závod ovládl v čase 49:49 Marian Papšík, mezi ženami v něm zvítězila Markéta Laciková (TJ Slezan Frýdek-Místek, 55:14).

V 5kilometrovém závodě doběhl na první příčce Ondřej Soukeník (Gauneři Zlín, 25:00), mezi ženami na stejné trati dominovala díky času 26:30 Dita Drátovníková.

Lubomír Hotař