Josefský běh ve Zlíně: Kolárik málem pokořil čas pod 35 minut. Kotopulu vítězství bolelo

Skvělé časy ozdobily 34. ročník Josefského běhu ve Zlíně. Kvůli koronaviru z března odložený květnový závod doprovázelo příznivé počasí. V krajském městě bylo v neděli 30. května oblačno a teploměr ukazoval 14 stupňů. Suverénní vítězství vybojoval reprezentant týmu Edhouse.cz orientační běžec Jan Kolárik. Zlínský vytrvalec se blýskl na trati rozložené do dvou okruhů mezi Burešovem, Štákovými pasekami a kopcem nad Příluky a zpět, časem rovných pětatřicet minut. Stříbrný byl s mankem 1 minuty a 28 sekund Matěj Beníček z otrokovického KESBUK Teamu, bronz bral za čas 38:17 Svatopluk Janečka (TJ Ski Turist Velké Karlovice). https://behyzlin.cz/event/6

Vnukovi Bořivoje Pojezného, který byl v minulosti ve Zlíně největším soupeřem Emila Zátopka, Janu Kolárikovi se v okolí Burešova většinou daří. "Josefský běh s krásnou terénní trasou je mým oblíbeným závodem. Speciálně jsem na něho ale formu nevylaďoval. Pouze jsem v týdnu před závodem oproti normálu snížil tréninkový objem. A v sobotu den před startem jsem doma odpočíval s rodinou,“ prozradil Kolárik. Taktiku měl trochu jinou, než v loňském roce. "Letos jsem chtěl být o 30 sekund rychlejší. Ideálně pokořit hranici 36 minut. Na kopcovité trati ale bylo těžké odhadnout potřebné tempo,“ plánoval zlínský krosař. Tomu se od začátku běželo dobře. "V kopcích jsem se však necítil ideálně. Letos totiž běhám hlavně na asfaltu po rovině. Proto mě druhý výběh ke křížku dost bolel a nohy jsem pak při seběhu těžce rozbíhal,“ nezapíral Jan Kolárik. Se svým výkonem byl ovšem naprosto spokojený. "Takový výsledný čas jsem nečekal. Zejména, když jsem se ke konci závodu nedíval na hodinky. Jinak bych možná ještě zafinišoval a stlačil čas pod 35 minut,“ mírně zalitoval nositel barev týmu Edhouse.cz. Kolárik se po závodě na Burešově ještě chvíli zdržel. "Povzbuzoval jsem tříletou dceru Aničku, která si zaběhla dětský závod. Ale odpoledne už jsem doma odpočíval na gauči,“ přiznal Kolárik, který se tuto sobotu chystá postavit na start Běhu na 2 míle v Přílukách.

Také další vytrvalci předvedli výborné výkony a prezentovali se dobrými časy. Jiří Červenka (SP Malenovice, 39:08) doběhl čtvrtý, Ondřej Minařík z kašavského Valachbajk Teamu obsadil díky času 39:48 pátou příčku, Jan Kábela (SP Malenovice, 39:55) skončil šestý, Dalibor Jedlička (Zvonek Sport Valašské Klobouky, 40:29) sedmý, Marek Chmela z Prakšic (40:48) osmý, František Dosoudil z Hulína (Fénix sport, 41:19) devátý a Tomáš Minařík (Valachbajk Team, 42:36) desátý.  

Mezi ženami jednoznačně dominovala triatlonistka Helena Kotopulu (Titan Trilife Zlín). Ta se prezentovala časem 43:55. Druhé místo si zaknihovala Eva Kučerová (Mattoni Freerun Zlín). Vytrvalkyně z Lukova byla o 1 minutu a 41 sekund pomalejší. Bronz si pověsila na krk Mária Sýkorová z Vizovic (Sykora running, 47:02). Helena Chromeková (Slawex runners, 47:24) byla čtvrtá a zlínská Gabriela Dunajská doběhla pátá (48:05). 

"Start v Josefském běhu jsem zvažovala až v týdnu před závodem. Mám pro mě tyto tréninkové závody ráda. Dokážu se v nich víc vyhecovat, než v tréninku,“ vysvětlovala Helena Kotopulu. Zlínská Ironmanka se v současném období připravuje na start na mistrovství Evropy na tratích polovičního Ironmana, které se koná na konci června v rakouském Walchsee. Týdně naběhá zhruba 80 kilometrů. Nedávno si zazávodila i v Přílepském žbluňku. "Byl to pro mě úžasný zážitek a příjemné zpestření tréninkového období. V Přílepích se běželo 11 kilometrů v bahně. Navíc na trati bylo 25 překážek. Ovšem polovinu z nich jsem nezvládla a musela jsem dělat 180 angličáků. Přesto jsem ženský závod vyhrála,“ potěšilo Kotopulu. V Josefském běhu se trochu bála, aby na nové trati nezabloudila. "Ženy měly samostatný závod. Nicméně trať byla parádně značená,“ chválila pořadatele reprezentantka klubu Titan Trilife Zlín. Definitivně na první příčku se probojovala na začátku druhého kilometru. "Po 500 metrech mě totiž předběhla jedna soupeřka. Já jsem však nechtěla přepálit tempo a chvíli jsem vyčkávala. Brzy jsem se ale na první místo zase vrátila. Ovšem náročná blátivá trať mi dala dost zabrat. Hlavně kopec nad Příluky byl výživný. Proto se mi zdálo, že běžím pomalu a bolavě. Po náročných trénincích mě bolely nohy. Na zisk zlaté příčky to však stačilo. Také mě těší, že jsem si v náročném terénu nevyvrtla kotník. Na to totiž dost trpím,“ pronesla v cíli Helena Kotopulu.           

V rámci letošního Josefského běhu se konal i pětikilometrový závod. V něm v mužích vyhrál Filip Vabroušek z Malenovic (Sykora running, 19:25), před Josefem Veselým (Mattoni Freerun Zlín, 20:05) a Mikisem Kotopulosem (Titan Trilife Zlín, 20:21). Závod žen ovládla Pavla Tomancová (26:49), před Marcelou Pavelákovou (obě Zlín, 26:50). Třetí byla Monika Bohmerová (Šneci v běhu, 26:56). V obou závodech si v okolí Burešova zazávodilo celkem 171 běžců a běžkyň. Ti Dětskému centru Zlín vyběhali 29 450 Kč.

Další závodem z letošního seriálu Běhy Zlín bude už tuto sobotu 5. června 5. ročník trailového běhu Slavičínský miomoveRun 2021. Pořadatelé na Valašsku připravili 3 závody. Všechny mají start ve slavičínském Zámeckém parku. Start hlavního 20 kilometrového, je v 9 hodin, o pět minut později odstartuje desetikilometrový závod a v 9.10 má start pětikilometrový závod. 

A hned v neděli 6. června se v Přílukách koná 11. ročník Zlínského jarního půlmaratonu a 2. ročník Zlínského maratonu Sri Chinmoy. Také tento závod je zařazený do seriálu Běhy Zlín 2021. 

Registrace do obou závodů už je možná na webu behyzlin.cz.

VÍTĚZOVÉ JEDNOTLIVÝCH KATEGORIÍ HLAVNÍHO DESETIKILOMETROVÉHO ZÁVODU V JOSEFSKÉM BĚHU VE ZLÍNĚ 2021:

Muži do 39 let (28 běžců): Jan Kolárik (Edhouse.cz) 35:00.
Muži do 49 let (31 běžců): Svatopluk Janečka (TJ Ski Turist Velké Karlovice) 38:17.
Muži do 59 let (12 běžců): František Dosoudil (Fénix sport) 41:19.
Muži nad 60 let (6 běžců): Miroslav Švihel (BS Slopné) 51:33.

Ženy do 39 let (15 běžkyň): Eva Kučerová (Mattoni freerun Zlín) 45:36.
Ženy do 49 let (8 běžkyň): Helena Kotopulu (Titan Trilife Zlín) 43:55.
Ženy nad 50 let (6 běžkyň): Ilona Karlíková (Slawex runners) 52:57.

PŘEHLED VÍTĚZŮ POSLEDNÍCH 5. ROČNÍKŮ JOSEFSKÉHO BĚHU VE ZLÍNĚ:

2017:

  • Přemysl Žaludek (BS Slopné) 35:08.
  • Jana Žaludková (BS Slopné) 40:41.

2018:

  • Jan Kolárik (Edhouse.cz) 32:45.
  • Helena Kotopulu (Moraviaman Otrokovice) 37:28.  

2019:

  • Jan Kolárik (Edhose.cz) 37:10.
  • Helena Kotopulu (Titan Trilife Zlín) 43:30.

2020 (nová trať):

  • Jan Kolárik (Edhouse.cz) 36:26. 
  • Silvie Zvonková (Zvonek Sport Valašské Klobouky) 46:47.

2021 (nová trať):

  • Jan Kolárik (Edhouse.cz) 35:00.
  • Helena Kotopulu (Titan Trilife Zlín) 43:55.

Fotogalerie - 34. Josefský běh pro Dětské centrum Zlín / Milan Mikšík